2014-03-23 20:36:27• hírek • Szatmar.ro

Idén is lesz Szatmári Kultúrkaraván

A Szatmár Megyei Tanács március 24. és április 13. közötti időszakban indítja útjára az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő „Szatmári Kultúrkaraván" elnevezésű programsorozatot.

Az eddigi évekhez hasonlóan idén is a tanácsnak alárendelt megyei kultúrintézmények és társ kultúrintézmények képviseltetik magukat a több települést érintő, három hétig tartó rendezvényen. Az utazó programsorozat első állomása Erdőd. A kultúrkaraván célja közelebb hozni a megyei kulturális intézmények programjait azokhoz a lakosokhoz, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük részt venni a megyeközpont kínálta műsorokon. Az utazó kultúrcsomag összeállításában a Szatmár Megyei Múzeum, a „Dinu Lipatti" Állami Filharmónia, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, a Szatmár Megyei Könyvtár, a Művészeti Iskola valamint a Szatmárnémeti Északi Színház magyar és román társulata vesz részt. A nagyérdemű többek között színházi és bábszínházi előadásokon, könyvbemutatókon, képkiállításokon, koncerteken és tudományos szimpóziumokon vehet részt.

2014-ben több kulturális eseményre és kulturálódási lehetőségre van szükség. A kulturális fogyasztás ugyanis a lelki, a szellemi és a szociális lét minőségének egyik iránymutatójául szolgál. Éppen ezért, a kulturális és a művészeti jelenségnek, a Szatmár megyeiek mindennapi életének egyre átfogóbb részét kellene képeznie. A kultúrának egy kiváltságos kommunikációs formának kell maradnia, egy hídnak azok között, akik kulturális párbeszédet folytatnak, akik tisztelik a multikulturalitást és a hagyományok sokféleségét.

Amint azt Adrian Ştef, a Megyei Tanács elnöke kifejtette: „ a Szatmár Megyei Tanács 2014-ben is kulturális eseményekben gazdag évvel készül, mivel többel tartozunk a művészet alkotta értékek és a művelődés adta javak felé, ugyanakkor közösségi érdek is, hogy a kulturális intézményekkel partneri kapcsolatot ápoljunk. A kultúrának vissza kell kapnia a társadalomban megérdemelt helyét. Mindazok, akik úgy vélik, hogy a kulturális tevékenység napjainkban mellékes dolognak számít, tévednek, mivel az embereknek szükségük van a kultúrára. Annak ellenére, hogy a megszorítások időszakát éljük, kötelességünk, hogy ne feledkezzünk meg mindarról, ami önazonosságunkat adja és megőriz bennünket generációkon keresztül. Ez pedig nem más, mint a történelmünk és természetesen a kultúránk.  A kultúra megkülönböztet. Ami egy nemzet számára az önazonosságot jelenti az nem más, mint a büszkén vállalt kultúrája, a megőrzött kulturális öröksége, valamint az, hogy miképpen őrzi ezt az örökséget" - hangoztatta a tanácselnök.

A Szatmári Kultúrkaraván állomásai: Erdőd, Tasnád, Sárközújlak, Avasfelsőfalu, Nagykároly és Szatmárnémeti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: